Luleå: Skjuten man avled

Uppdatering: Den man som sköts ikväll i samband med en brand i Luleå ska ha avlidit av skadorna. Mannens anhöriga är underrättade. Det var när mannen skulle gripas som en farlig situation uppstod och polisen tvingades använda sitt vapen.

Helsingborg: Detonation på Norra Ljunggatan

Ett föremål detonerade ikväll och orsakade skador på en entrédörr till en byggnad på Norra Ljunggatan i Helsingborg.  När Polisen kommer på plats, konstateras att delar av en entrédörr har skador. Spårning efter förövaren eller förövarna inleds med hjälp av polishund men leder inte till framgång.

Initialt spärras platsen av men avspärrningen är nu hävd. Bombtekniker och/eller kriminaltekniker är inte rekvirerade. Det är i nuläget okänt vilken typ av föremål som detonerat. Det finns i sammanhanget ingen känd hotbild. Polisen upprättar anmälan om allmänfarlig ödeläggelse.

Luleå: Man sköts av polis vid brand


Vid 18:30 tiden ikväll beordrades polispatrull till en fastighet på Östermalm i Luleå. När patrullen kom till platsen brann den aktuella fastigheten kraftigt och i anslutning till detta uppstod en allvarlig situation. Situation ledde till att en polisman fattade beslut att använda sitt tjänstevapen mot en man på platsen. Mannen, som är i 30års åldern  och var föremål för polisingripandet var vid tillfället misstänkt för grov mordbrand samt mordförsök. Förundersökningen avseende dessa brott leds av åklagare.  Alltid när polis använder tjänstevapen så utreds händelsen av den särskilda åklagarkammaren och det är personal där som uttalar sig i denna del av utredningen skriver polisen på sin sida.

Mark: Brand i villa


Foto: Joakim Eriksson / Agena Foto
Ambulans och räddningstjänst har larmats till Skyttelgatan i Skene där det ska börjat brinna i en villa.  Det har inte framkommit hur omfattande branden är eller om någon person har kommit till skada.

Uppdatering: Enligt uppgifter ska det börjat brinna i en howerboard. De boende hade själva lyckats ta ut den utanför huset och räddningstjänsten blev kvar en stund och ventilerade ut röken.

Norrköping: Robotar i äldrevården på Arbetets Museum


Lördagen den 25 mars öppnade utställningen ”Kaigo -Robotto –robotar i japansk äldrevård” på Arbetets Museum i Norrköping! För många så får man en underlig bismak i munnen och tänker direkt på personalminskningar och ökad isolering men…..

Behöver närvaro av robotar vara negativt? Är närvaron en ökad trygghet och känsla av närvaro?


Ett par veckor hösten 2017 åkte Utställningsintendenten Marinette Fogde tillsammans med Andreas Nilsson som bland annat ansvarar för samlingar vid Arbetets Museum i Norrköping till Japan. Museet heter ju Arbetets Museum och har till uppgift att skildra frågor som har med arbetslivet att göra. Äldreomsorg är ju en del av arbetslivet. I Sverige har ju tekniken med bland annat robotstöd börjat bli aktuellt men inte kommit så långt ännu. Frågan var därför hur ser det ut i ett av de länder som arbetat länge med tekniken och därför blev Japan målet för ett besök. I Japan verkar sedan ett 10-tal år norrköpingssonen Said Karlsson som fotograf och journalist och Marinette, Andreas och Said ägnade ett par intensiva veckor till att resa runt och ta del av de japanska erfarenheterna. Man besökte bland annat mässor, köpcentra, äldreboenden, fabriker och träffade forskare. Man samtalade med både äldre, anhöriga och personal för att få en bild av hur det fungerar. Resultatet blev en utställning som nu intar stora salen på våning 7 där den visas till och med nationaldagen den 6 juni.


Drygt 50 bilder fyller väggarna och ett par filmer visas också. En av dessa visar ”Robotar i svensk äldrevård” med bland annat en ”sällskapskatt” som har en del rörelser inbyggda.


Från den japanska resan fäster man sig vid ett par robotlösningar där kanske den så kallade ”delfinen” är mest imponerande. Att den roboten fått bli en delfin beror på att det är ett djur som är neutralt för de flesta. Husdjur kan för många ge både negativa och positiva känslor. Delfinen har visat sig vara väldigt användbar inom demensvården.


En sensorplatta som används som säkerhetshjälp är också intressant. En eller ett par sensorer placeras i sängen för den som behöver bevakas. Om personen då gör oväntade rörelser – tex går upp ur sängen så larmas personal men en liten robot på nattduksbordet kan också fråga om det t ex är ”lämpligt att stiga upp när det är mitt i natten”. Det finns också exempel på robotar som leder gymnastik, andra kan programmeras individuellt för att vara en hjälp för gångträning. Exemplen är många och när man kom till utställningen var man skeptisk, men efter att ha sett den så inser man att det är en bra utveckling med flera tekniska hjälpmedel. Både för ”brukarna” men också för att göra vårdarbetet mera intressant och mindre belastande för de anställda. Att införa tekniska hjälpmedel i det dagliga arbetet kommer förhoppningsvis att höja statusen för vårdpersonalen också. Vilket ju är en nödvändighet om vi ska få tillräckligt många att välja vårdyrken i framtiden. Behovet är stort för att vi ska få en bra äldrevård!


Kan vi lära av Japan? Ja Arbetets Museum i Norrköping har väckt frågan i en stor och intressant utställning. Redan innan invigningen så är den efterfrågad och kommer i en något förminskad form att visas ibland annat för internationella gäster i Sverige.

Utställningen visas till och med den 6 juni 2018.

Text & foto: Sven Åke Molund

Borås: Lägenhetsbrand på Lars Kaggsgatan


Foto: Joakim Eriksson / Agena Foto
Ambulans och räddningstjänst har larmats till en bostadsfastighet på Lars Kaggsgatan i Borås där det ska ha börjat brinna i en lägenhet. Det finns inga uppgifter om hur omfattande branden är.

Kristianstad: Rån mot Gatukök


Två förövare tilltvingade sig kontanter från ett gatukök på Snapphanevägen i Kristianstad ikväll. En av förövarna hotade personal med ett pistolliknande föremål och någon i personalen har blivit slagen med det pistolliknande föremålet. Polis och ambulanssjukvård larmades till platsen.  Förövarna var maskerade och det är i nuläget okänt om de avvek till fots eller i fordon. Det är oklart hur många personer som arbetade i gatuköket vid tillfället och om det befann sig kunder där.  En person har förts till sjukhus med ambulans. Skadeläget är just nu okänt. Polisen har spärrat av ett område i anslutning till gatuköket, involverade personer förhörs och förövarna efterspanas. Kriminaltekniker är begärda till platsen.

Åre: Ny lavin utlöst

En lavin ska ha utlösts i Åre straxt före sju ikväll. Det finns ännu inga uppgifter om någon person har dragits med i lavinen och räddningsenheter är på väg till platsen.

Luleå: Brand i lägenhet

Ambulans och räddningstjänst är på plats vid en bostadsfastighet på Östra Pilgatan i Luleå där man ska ha någon form av brandtillbud i en lägenhet.

Ydre: Rökutveckling från villa

Räddningsenheter är larmade till en villa på Blåbärsstigen i Rydsnäs väster om Österbymo där det ska ryka från en villa. Det är ännu oklart vad som orsakar röken eller om det finns någon person kvar i byggnaden.

Torsby: Skoterolycka utanför Likenäs

Ett larm  kom på eftermiddagen in om en olycka med ett mindre motorfordon på Örsjöberget utanför Likenäs. Enligt uppgifter ska det ha varit en skoterolycka och en person ska ha skadats och förts i ambulanshelikopter till sjukhus

Finspång: Villa övertänd i Rejmyre


Foto: Björn Persson
Räddningstjänst och ambulans har larmats till en villa på Glasbruksvägen i Rejmyre där det ska brinna i en villa. Enligt ännu obekräftade uppgifter ska villan vara övertänd. En person ska ha tagit sig ut men vara brännskadad. Det är inte känt om det fanns ytterligare personer i byggnaden när branden bröt ut.

Åre: Lavin utlöst

Enligt inringare har en lavin  utlöst ovanför Leråliftens bergsstation i Duved. Det finns skidspår i området men det är ännu oklart om någon har dragits med i lavinen. Fjällräddare är utkallade och de första är på plats. Enligt ännu obekräftade uppgifter ska även helikopter var på väg till området.

Stockholm: Butik utsatt för rån på Östermalm


Ett vaktbolag fick straxt före halv ett in överfallslarm från en diamantbutik på Östermalm.  Även flera polispatruller skickades till platsen.
Polisen är på plats för att ta reda på mer samt söker efter de gärningspersonerna som försvann från platsen. Enligt uppgift var gärningspersonerna maskerade samt lämnade platsen i ett fordon.  Ingen person ska ha kommit till skada vid rånet uppger polisen.

Söderköping: Singelolycka utanför Östra Ryd

En personbil har kört av vägen nära Hällestasjön mellan Östra Ryd och Västra Husby. Det är oklart om föraren som färdades ensam i fordonet har kommit till skada.