Norrköping: Käraste Disktrasa

15121101
De allra flesta har en relation till disktrasan och för många är den naturliga disktrasan en Wettex-trasa. Det kanske inte så många varken i Sverige, eller i alla de länder där den finns, vet är att det är en uppfinning som gjordes hemma i ett kök i Norrköping. Uppfinnaren av Wettex-duken är Curt Lindquist som 1942, 34 år gammal, blev verkställande direktör för fabriken Nordisk Silkescellulosa som ägdes av Kooperativa förbundet KF. Senare bytte företaget namn till Celloplast och ingår nu i koncernen Freudenberg och har detta företagsnamn.

15121103
Uppfinningen kom till genom att Curt hade tröttnat på gamla bomullstrasor som hade dålig uppsugningsförmåga. Företaget tillverkade sedan tidigare en cellulosabaserat tvättsvamp som hade god uppsugningsförmåga och han ville göra en trasa med samma goda förmåga. Med hjälp av familjen och en köttkvarn så maldes tvättsvampen ner till en massa som Curt sedan pressade ihop till en platt duk! Den döptes av hustrun till Wettex – efter förkortningen ”wet textile”, våt textil.

Det var i början av 1950-talet som Wettexduken slog igenom bland annat genom samarbete med det tyska företaget Kalle GmbH i Wiesbaden som 1955 började tillverka på licens och det är sedan dess bara Wettex i Sverige och Kalle i Tyskland som tillverkar enligt Curt Lindquists uppfinning. Under 60-talet var Wettex registrerat varumärke i 50-talet länder. 1965 så var disktrasematerialet med på en rymdfärd som isolering i en rymdkapsel.

15121102
Historien om denna världsberömda uppfinning med Norrköping som födelseort har nu resulterat i en bok ”Käraste disktrasa” som Åsa Kax Ideberg och Anna-Karin Murén skrivit tillsammans. Boken släpptes under torsdagen vid en presentation på Stadsmuseet i Norrköping. Boken handlar också i stor omfattning om olika designtrender som präglat disktrasan genom åren. En designer som formger Wettexduken är Erika Tubbin som tillsammans med Peter Lehnhardt, VD för Freudenberg i Norrköping, uppfinnarens son Christian Lindquist och författarna Åsa Kax Ideberg och Anna-Karin Murén presenterade uppfinningen och boken. En bok som på cirka 160 sidor beskriver en svensk uppfinning som trots cirka 65 år på nacken fortfarande säljs över stora delen av världen. En uppfinning som används i många olika sammanhang. Vi kunde konstatera att den julgran som fanns på Stadsmuseet hade smyckats med olika figurer i just Wettex!
15121104

Boksläpp kommer att ske i Stockholm tisdagen den 15 december.

Text & foto: Sven Åke Molund

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.