Den lilla bilen viktig för landsbygden


En sådan här liten bil finns lite varstans på landsbygden där det kan ta lång tid innan en ambulans eller större brandbil är på plats. Just det här fordonet finns nära Bottna söder om Söderköping.
Från att SOS får in ett larm om kanske en svårt sjuk person eller om en brand eller trafikolycka så är den person som har jouren i fordonet efter fem minuter även om man ligger och sover.

Där bak i bilen finns en mindre vattentank och även pulversläckare och mycket andra viktiga detaljer som kan behövas vid en brand. Ovanpå det gula skåpet så är det en stege som bara är 80 lång men som går att skjuta ut så den blir tre meter lång. På så vis kan man hjälpa någon ner från ett fönster om det skulle brinna i ett hus.

Även en stor sjukvårdsväska med bland annat en hjärtstartare finns givetvis med. Den som har jouren ska ha genomgått ett test där man klarar av många olika moment och varje år  så måste man genomgå 50 övningstimmar.

Så även om bilen är liten så har den stora resurser med all den utrustning som finns i fordonet. Den har även torrdräkt i händelse av drunkningstillbud, brytverktyg att ta sig in om det skulle vara låst där någon ligger svårt sjuk. Med den lilla bilen kan man alltså förhindra en storbrand och kanske rädda liv i väntan på att större räddningsbilar eller ambulans kommer på plats. Så nog behövs den lilla bilen på landsbygden.
Text& Foto: Kevin Järvinen

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress and MasterTemplate