Norrköping: Filminspelning på nyårsafton


Den berömda filmskaparen Maj Wechselmann spelar in en film, dokudrama, om författaren Moa Martinsson som var uppväxt i Norrköping och dotter till en ylleväverska.
Filmen produceras i första hand för SVT:s K special, men kan komma att göras i en längre version för biografer. Filmens titel blir ”Moa Martinsson – landsmodern”.
I oktober spelades en stor scen in i Norrköping och Industrilandskapet och på nyårsaftonen hade Maj Wecselmann valt att spela in ytterligare några scener för filmen.


Några hundra norrköpingsbor samlades vid lunchtid på Arbetets Museum där Laxholmskällaren förvandlats till stor och trång omklädningssal med mängder av kläder och hattar från tiden runt år 1900. Med höga hattar, stora hattar och alla former av ytterplagg förvandlades statisterna till norrköpingsbor från slutet av 1800-talet och framåt.


Maj Wechselmann sågs själv gå omkring och justera små detaljer i klädseln!
Inspelningen av de scener som vi följde skedde i trappan från Strömmen mot Stadsmuseets innergård i närheten av Bergsbron. Statisterna fick både sjunga nationalsången och lysa upp med facklor.

Under ljuspromenaden, som startar vid just Moa Martinssons staty, skulle också några scener filmas – då främst med hjälp av drönare.  Intresset för att vara statist var stort och alla åldrar fanns bland de som förvandlades till för tiden kring år 1900, relativt välbärgade norrköpingsbor. En annorlunda inledning på nyårsfirandet!

Text & foto: Sven Åke Molund

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.