Norrköping: Kulturstipendier utdelade

Vid en ceremoni i Norrköpings Rådhus under tisdagen delades 2017-års kulturstipendier ut. Tidigare har utdelningarna skett i samband med Kommunfullmäktiges decembersammanträde, men man har nu valt att ha en separat ceremoni med stipendiaterna som hedersgäster.

Mest ärofyllt är ”Norrköpings kommuns kulturstipendium till Moa Martinssons minne” som är ett arbetsstipendium som delas ut till en yrkesverksam konstnär inom någon av konstarterna. Konstnären ska ha uppnått en erkänt hög kvalitet i sitt konstnärskap.

Stipendiet ges till en konstnär/kulturarbetare så att denna person, under en begränsad period, kan utveckla sitt konstnärskap utan att behöva tänka på sin försörjning.

Stipendiet uppgår till 1 krona per kommuninnevånare vid föregående årsskifte och summan vid dagens utdelning blev kronor 139.363:-.


Stipendiaten blev frilansskådespelaren Caroline Harrysson som haft ett stort antal roller bland annat på Östgötateatern. I motiveringen bland annat ”Carolina Harrysson gjorde ”En människa av kött och blod” på Östgötateatern. Borta var de pompösa tunga sammetsdraperierna och Garbos lätt tungsinta drottning porträtt. Harrysson  spelade en roll som i pressen beskrevs som en kvinnlig Hamlet”.

Caroline vill använda stipendiet för att utveckalas som skådespelare och författare av dramatik.

Norrköpings kommun har också ”Kulturstipendium till unga lovande talanger”-


Anna Nyberg som tilldelades det ena stipendiet är utbildad dramapedagog och skrivit ett antal pjäser för bland andra Kvartersteatern och Teater Pelikan men också för Barnteaterakademin i Göteborg. Hennes pjäs ”Jag dör och du dör” har översatts till grekiska och spelas i Athen och Tealoniki. Men Anna har också utmärkt sig i konstbroderi och haft utställningar bland annat på Liljevalds Vårsalong och Hemslöjden i Linköping.


Den andra stipendiaten var Sofia Hildebrand som nu i vår börjar sista terminen vid Beckmans Designhögskola. Hon har redan tidigare en gedigen utbildning i modedesign och textilhantverk vid Arts Uniiversity at Bournmouth samt en treårig utbildning vid Sätergläntan hemslöjdens gård.

Under 2017 har Sofia praktiserat i Paris på världsberömda modevaruhuset Christian Dior!

Anna och Sofia fick vardera kronor 20.000:-


Stipendierna delades ut av Norrköpings borgmästare Louise Malmström.

Text & foto: Sven Åke Molund

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.