Norrköping: Dagens nyheter visar fotoutställning


Arbetets Museum i Norrköping är en av Sveriges främsta aktörer när det gäller fotoutställningar som är kopplade till arbete och arbetsmiljöer. Pressfotografer är ett yrke, hos vissa media på utdöende, men ändå fortfarande levande!


Dagens Nyheter är ett strålande exempel på att bildjournalistikens har stor betydelse!
Den 1 februari var det premiär för Dagens Nyheters hittills största fotoutställning ”Visuell journalistik” som visas på Arbetets Museum fram till den 18 mars i år.


Utställningen omfattar 120 bilder, ett bildspel och upplevelser i Virtual Reality där man med speciella VR-glasögon kan få se bilden i 360-grader!
Det är 15 av DN:s pressfotografer som valt ut bilder från framför allt 2017 och i något fall 2016 som nu visas. Exempel på områden är Sport, världen, kultur och nyheter.

När man besöker utställningen, i samband med pressvisningen, inser man värdet av att media har fotografer knutna till sig! Dagens Nyheter och dess bildredaktion visar upp inte bara kvalitetsmässiga foton utan också bilder av händelser både hemma i Sverige och runt om i världen. Det är inte möjligt att recensera utställningen utan man måste bara säga att här samlas unik fotoskicklighet med historiska situationer på ett sätt som bara kan ske med fotografer på plats. Deras berättelse måste man se och ta del av på plats.

Vid pressträffen, före invigningen, fanns 6 av fotograferna på plats men också DN:s bildchef Pär Björkman och Lars Lindkvist som är ansvarig för den nya satsningen DN.VR.
Imponerande samling duktiga fotografer!


Bildchefen Pär Björkman var förhoppningsfull när det gäller fotografernas roll i framtida media, men var också medveten om att pappersformat, där bilder idag gör sig bäst, kommer att minska i efterfrågan. Men att ha duktiga fotografer där det händer, som är DN:s signum, tror Pär kommer vara framtiden.


En ny fotografisk variant är den nya Virtualiseringen, VR, och vid en monter träffar vi Lars Lindkvist som gärna förser besökarna med speciella glasögon. Han berättar att DN arbetar med 3D-foton och 360-graders bilder för att på den vägen kunna beskriva händelser utan allt för omfattande redaktionell text. En särskild app finns att ladda ner.

Utställningen som nu öppnats är på flera sätt viktiga markeringar!

  1. Arbetets Museum fortsätter att ledande som utställare av foto!
  2. Dagens Nyheters Bildbyrå kan visa upp vilken utomordentlig kvalité man har i sin fotoverksamhet.
  3. Framtida möjligheter för media när det gäller fotodokumentation.


Min bedömning är att utställningen riktar sig till två målgrupper! Dels de som är intresserade av kvalitativ fotokonst av prisbelönta och till fina utmärkelser nominerade fotografer. Men också till de som mest är intresserade av händelser runt om i världen. Bilderna i utställningen är i huvudsak fotograferade senare delen av 2016 och under 2017.

Text & Foto: Sven-Åke Molund

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.