Norrköping: Judiskt kulturarv på Norrköpings Stadsmuseum


Judiska museet i Stockholm är för närvarande stängt medan nya lokaler iordningsställs och därför har man valt att göra utställningar på flera orter i Sverige Traces of Existence, en sorts ambulerande museiverksamhet för att söka spåren efter judisk-svensk existens.

Norrköping var inte minst under 1700-talet en viktig stad för den judiska immigrationen och blev 1782 en av tre tillåtna vistelseorter för judar i Sverige.

Jacob Marcus och hans kompanjon Salomon Jacob etablerade då den judiska församlingen i Norrköping. Man vet också att det fanns ett kattuntryckeri i Norrköping med namnet Jacob Marcus & Comp. I samarbete med Norrköpings Stadsmuseum har Judiska Museet valt att bjuda in konstnären Elsa Chartin för att återskapa kattuntrycket och mönster i en utställning som har vernissage lördagen den 5 maj. En utställning som visar på hur judiska tryckare med sin teknik och sina långväga mönster skapade tryck som sedan blivit något vi ser som typiskt svenskt. Mönster som från början kommer från Indien och Persien.

Utställningen har fått namnet ”Traces of Existence – Kattun är Catton” och består av tvådelar. En del är inne i Stadsmuseet där det också finns en stor koppartavla med bibelcitat som funnits i Marcusgården eller som den kallades ”judehuset”.

Den andra delen av utställningen är belägen i lusthuset som ligger vid gångvägen utanför Stadsmuseet. Olika tyger hänger i de fyra fönstren och i mitten snurrar en färggrann tyginstallation. Eftersom det inte finns något kvar av de hus där verksamheten bedrevs så är valet av lusthuset som utställningslokal ändå logisk då det en gångs ägts av en textilfabrikör och det är från 1700-talet.


Med vid presentationen var bland andra museichefen för Judiska Museet Christina Gamstorp och konstnären Elsa Chartin.

Utställningen visas mellan den 5 maj och 2 september 2018.

 

Text & foto: Sven Åke Molund

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.