Norrköping: Allsången i Borgsruinen har tagit plats utanför Borgen

För någon månad sedan brandhärjades scenen i Borgsruinen och den traditionella allsången med PRO Klockartorpet som arrangör hotades. Norrköpings kommun beslutade att inte restaurera scenen varför Borgsruinen blev en ”allsångsruin”. Efter hårt arbete så hittade Lars Karlsson från PRO Klockaretorpet med flera tillsammans med Kultur & Fritidsnämnden en lösning där Folkets Park och ytan framför entrén till Borgen är spelplats. Saknaden är för många stor efter Borgsruinen medan många konstaterar att det är många fördelar med Folkets Park. Nära till parkeringsplatser och nära till spårvagnen. Dessutom är det fri entré eftersom parken är öppen för allmänheten.


Onsdagen den 4 juli var det säsongspremiär för årets totalt fem allsångskvällar och det var ett program späckat med gästartister och allsång.

Kvällen inleddes efter Lars Karlssons välkomsthälsning med att kommunalrådet Olle Johansson, som valde allsången i stället för Almedalen, talade om allsångens betydelse.


Efter den traditionella signaturmelodin Borgsvisan så bjöds på ett omväxlande program med Glade Glenn som allsångsledare och dragspelare. Med dragspelet som något av huvudinstrument så valde huspianisten Roland Engdahl att i stället för klaviatur plocka fram sin trombon för att med den ackompanjera Glenn. Verkligen lyckat!

Som solonummer på Trombon så valde Roland att hylla Berit Malmkvist, som fanns i publiken, med att spela Nocturne.


Kvällens lokale artist var den unga sångfågeln Maja Dusén som valt att framföra flera kända visor bland annat ur Monica Zetterlunds repertoar. Roligt att unga sångerskor väljer att sjunga ur det svenska visarvet!

Om Maja är ung och i början av sin karriär så är de båda andra gästartisterna, paret Elisabeth Lord och Tommy Gunnarsson, minst sagt erfarna och rutinerade. De har var för sig och tillsammans både dansbandserfarenhet och låtskrivarerfarenhet. Listan över melodier som legat på Svensktoppen är lång. Mest känd i dag är nog Loa Falkmans tävlingsmelodi i Melodifestivalen ”Symfoni” som de skrivit tillsammans. Den fick vi inte njuta av vid Allsången men de bjöd på ett urval både egna och andras melodier under kvällen.


De hade också med sig kvällens överraskning – den internationellt berömde italienaren Germano Ciavone. Han visade sig vara väldigt skicklig på att spela banjo, men han hade också en bra sångröst. Germano verkar etablera sig i Sverige men verkar ha en stor del av världen som arbetsfält. Han är bland annat en medlem i gruppen Ruben & Matt and The Truffle Valley Boys som man hittar bland annat på youtube.

En lite rolig händelse var att pausen blev längre än nplanerat då artisterna hade parkerat vid sidan av Borgen och en korrekt parkeringsvakt hävdade att det var nödutgång från den vid tillfället folktomma Borgen och därför var i färd med att ”lappa” bilarna. Efter att de ”drabbade” flyttade bilarna några meter så kunde programmet fortsätta, utan att de drabbades av avgift!

Nästa onsdag är det Lotta Källström som leder allsången och Stefan Wikström och Linnéa Rosenlund som är gäster.

Text & foto: Sven Åke Molund

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.