Norrköping: Unik blomning vid kaktusplanteringen


När man studerar kaktusplanteringen i Norrköping och riktar blicken lite uppåt så ser man i bakgrunden en gänglig stam med blommor snett bakom den stora planteringen!

Vad är detta och har den varit så förut är de frågor man ställer sig. En lång stängel med blommor på toppen?


Det är faktiskt en ganska unik växt man kan skåda eftersom det är en Agave som ursprungligen kommer från bland andra länder Mexiko och några länder ii sydvästra USA. En mycket speciell växt då den har en enda blomning under sin livstid och efter blomningen så dör växten. Den som vi nu kan se i Norrköping är 60 år gammal när den nu avslutar sin tid med att blomma och sedan förhoppningsvis lämnar från som kan planteras på nytt. Att man uppfattar det som en lång stängel beror på att när det är dags för blomning så skrynklar bladen ihop sig för att näringen skall gå upp till blommorna i toppen.


60 år är en ganska lång tid – det mera normala är kanske 45 – 50 år men det förklaras med att i Norrköping är den planterad i en kruka vilket försenar blomningen en del. I Norrköping har man ett antal växter som är nästan lika gamla men ingen vet när vi nästa gång kan se en Agave blomma igen!

Text & foto: Sven Åke Molund

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.