Dalarna: Varning för nätbedragare

Kvinnor födda på 1930 – 40-talet i Dalarna är just nu måltavla för bedrägerier med bank-id och i vissa fall även Swish. Bara under vecka 41 har polisen i Dalarna fått in cirka 15 ärenden om detta.
En man ringer och utger sig för att representera elektronikföretaget Elgiganten och säger att det blivit något problem med betalning för varor han falskeligen uppger att kvinnan köpt. Samtalet leder fram till att mannen vill att kvinnan ska logga in på sin bank med dosa eller Bank-ID. I vissa fall vill mannen att kvinnan ska skicka pengar via Swish vilket resulterar i att pengar försvinner även den vägen. Det rör sig om hundratusentals kronor vid varje tillfälle.

Det är viktigt att komma ihåg att vare sig Elgiganten eller andra seriösa företag aldrig gör på det viset. Logga aldrig in på din internetbank eller starta ditt mobila Bank-ID på uppmaning av en okänd människa på telefon, hur trovärdig den människan än låter.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.