Umeå: Flyghändelse vid Stor-Sandskär – Nio omkom


Skärmdump Marinetraffic.
Någon form av flygplanshaveri har inträffat vid Stor-Sandskär utanför Umeå straxt efter två. Enligt uppgifter ska det ha funnits nio personer ombord på planet och en större räddningsstyrka är på plats. Räddningstjänst, Sjöräddningssällskapets båt Rescue Minlouis samt även flygräddningen larmades till platsen. Det är ännu oklart om flygplanet havererat i vattnet eller på den lilla ön.


Skärmdump Marinetraffic.
Uppdatering:
Västerbottens-Kuriren uppger att ett vittne hört en kraftig smäll och straxt efter syntes flygplanet dala ner. Flygräddningshelikoptern befinner sig just nu över Stor-Sandskär och Sjöräddningskryssaren ligger väster om ön. Det finns fortfarande inga uppgifter om hur det gått med de ombordvarande.

Uppdatering: Enligt Flyg & Sjöräddningscentralen i Göteborg ska det ha varit fallskärmshoppare ombord på flygplanet när haveriet inträffade vilket innebär att haveriet troligen skett straxt efter starten på Umeå flygplats.

Uppdatering: Det är fortfarande lite oklart om haveriet inträffade i vattnet eller på den lilla ön. Räddningshelikoptern befann sig under en stund över ön men har nu återvänt till Umeå flygplats. Det är oklart om man har transporterat någon från haveriplatsen.

Uppdatering: Man har påträffat personer intill det havererade flygplanet men det finns ännu inga uppgifter om skadeläget på dessa.


Uppdatering:
Enligt uppgifter ska flygplanet vara av märket GippsAero GA8 Airvan. Planet ska ha kraschat på ön uppger en källa för Wighsnews. På flygplatsen har kommunens POSOM-grupp öppnat ett samlingsställe dit anhöriga och andra kan komma skriver Västerbottens Folkblad på sin sida.  Räddningstjänst samt sjukvårdspersonal finns på plats och vi återkommer så snart ytterligare information framkommer om haveriet.

Uppdatering: En person uppger för Västerbottens Kuriren att en flygplansvinge ska ha hamnat i vid vattenbrynet till ön och själva planet på ön.  Flygplanet ska vid händelsen snurrat runt på väg mot marken.  En person ska även ha transporterats i helikopter till sjukhus.

Uppdatering: Västerbottens-Kuriren uppger nu på sin sida att samtliga nio personer ska ha omkommit vid olyckan. Anhöriga ska ha blivit underrättade.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.