Småland: Gamla Glasbruk

15010303
Ulvaskogs glasbruk ligger i ett skogsområde mellan Boda glasbruk och Kosta glasbruk, om man lättast ska försöka förklara var på kartan det ligger. Tillhör Lessebo kommun i Kronobergs län och där Ekeberga socken. Bruket anlades av glassliparen Erik Kjellander 1892. Han kom från Kosta.  Kostnaden för att uppföra detta bruk, som vi idag bara kan se resterna av var 3000 kronor. För den tiden en ansenlig summa. Men då fick han en ugn med fyra deglar i hyttan tillsammans med de verktyg han behövde för att sätta igång tillverkningen. Vid de flesta glasbruken av mindre karaktär under den andra halvan av 1800 -talet tillverkades det troligtvis hushålls -och prydnadsglas och då av det enklare slaget.
15010302
1893 ska Kjellanders söner, Lars och Gustaf Kjellander, tagit över själva bruket och som i sin tur utarrenderade det till Kosta glasbruk fram till nedläggningen som blev redan 1897. Men i fem år höll de på och tillverka glas och än idag kan man hitta krossat glas vid resterna av vannan. De rester av bruket som finns kvar är skyddade enligt fornminneslagen.
Text & Foto: Göran Johansson / Luffarmuseum.se

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.