Norrköping: 5 i 12-pris till Marieborgs Folkhögskola!

5 i 12-rörelsen startades 1988 i Härnösand av bland andra den då 17-åriga Sara Wallin. Man ville då att alla goda krafter skulle mötas på torget för att verka mor rasismen och främlingsfientlighet.

Året efter mördades Sara av en ung flykting och mordet skapade en växande flyktingfientlighet i hela landet, men Saras pappa Stig gick i främsta ledet för att föra 5 i 12-rörelsens anda vidare och den 5 december har blivit rörelsens manifestationsdag.

Sedan 1999 har den 5 december uppmärksammats av Norrköpings kommun då ett ”Fem i tolv-pris” delats ut till någon person eller organisation som framgångsrikt arbetat mot främlingsfientlighet och rasism. Under många år var föreningen ” Rör inte min kompis” delaktiga men på senare år är det Brottsförebyggande rådet och Norrköpings Kommun som utser pristagarna.

Man försöker så långt som möjligt hemlighålla för pristagaren vem denne är och det är ofta en mullvad som lockar med en lunch vid 11.45 på Domino där prisutdelningen sedan några år sker i köpcentret.


Årets uppmärksammade och prisbelönta blev Marieborgs Folkhögskola och det var rektorn Jerry Viklund som fick ta emot diplom och en check av Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernqvist. Motiveringen är kortfattat: ”Marieborgs Folkhögskola bedriver, utifrån en solidarisk värdegrund, ett framgångsrikt integrationsarbete och har gjort stora insatser för kommunen och många nyanlända”.

Text & foto: Sven Åke Molund

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.