Norrköping: Julen dansas ut


Av tradition så är namnsdagsbarnet Knut det som blivit avslutning på julfirandet och den dag som blivit förknippad med dans kring kranen och julgransplundring. Vissa säger att julen slutar med trettondagen medan man i julsånger säger att ”julen vara till påska”.
Många städar undan sina julsaker snabbt redan i mellandagarna vilket också märks i fönstren med borttagna ljusstakar och stjärnor.


Men att dansa runt granen är ändå en stående tradition runt om i landet – så också i Norrköping där den ”kommunala granen” på Tyska torget är centrum för julgransplundringen. Redan en halvtimme före dansen började förväntningsfulla barn med föräldrar samlas och när det var dags för Hemgårdens Folkdanslag att starta dansen så var Tyska torget fullt av danslystna.

Säkert ett tusental! Efter dansen så var det stor trängsel i köerna till de som, med tomteluvor som kännetecken, delade ut godispåsar till barnen. I ett litet fönster i Rådhusets källare kunde en tomte följa dansen!

Text & foto: Sven Åke Molund

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.