Norrköping: Nostalgiska ”Bollen” rivs


Under närmare 40 år var ”Bollen” i Norrköping studentboende. I kvarteret mellan Idrottsparken och Lennings sjukhem har den rektangulära byggnaden under åren haft uppskattningsvis
10 000 studenter och elever boende inom sig. Rivning av fastigheten har varit beslutad sedan några år men blivit uppskjuten på grund av flyktingströmmen 2015 då den tillfälligt blev ett boende för asylsökande.


Hyresbostäder i Norrköping arrangerade under tisdagen en ”rivstart” då de första betongbitarna klipptes bort. Dagen efter kunde vi vid vårt besök på plats konstatera att de stora maskinerna fått bort ett av trapphusen.

Vi kunde också se att inredningen var borta och att det verkar vara betongväggarna som återstår att riva.

Hyresbostäder säger i sin reklam på plats ”Slutspelat för Bollen – nu tar domaren över”.  Ja man skriver faktiskt kvarteret domaren. En förhoppning är att detta bara gäller på ”Bollens” sida av gatan och inte på andra sidan gatan och på Nya Idrottsparken som är närmaste granne där det inte får vara slutspelat med bollen!


Fastigheten som nu rivs ska ersättas av 3 hus med totalt 82 bostadslägenheter. Alla de som bott i studentrummen på Bollen har säkert många minnen som nu väcks till liv när bilderna från rivningen dyker upp. Norrköpings Tidningar visar rivningen live på sin hemsida.

Text & foto: Sven Åke Molund

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.