Norrköping: Nystart för Pride


Norrköping har en mångårig tradition av Pride-parader och arrangemang kring frågor som är kopplade till människors egenvärde. Efter förra årets stora Pride-parad så förklarade dåvarande arrangörer att man inte orkade med att anordna ytterligare en parad med sidovarande aktiviteter.

Flera av de som tidigare deltagit bildade då ett nytt nätverk ”East Pride” som består av Sensus, Svenskakyrkan/diakonicentrum och RFSL Norrköping och ett antal privatpersoner. PÅ några månader har nätverket nu åstadkommit ett program för veckan 21 maj – 28 maj. Programmet startar redan under måndagen med en aktivitet i Borgsmo Fritidsgård med ett 40-tal programpunkter under veckan.


Den publika höjdpunkten blir som vanligt Prideparaden lördagen den 26 maj. I år har paraden fått ett nytt stråk då den utgår från Arbis på Bredgatan och sedan går Kungsgatan, Norra Promenaden, Drottninggatan fram till Vasaparken där man avser få en riktig folkfest som avslutning på paraden.

Nätverket har fokuserat på arrangemangen. Därför blir det inte några tal av ”kändisar” och formella invigningar, men man hoppas på stort engagemang av Norrköpingsborna.

Om man vill ta del programmet så har man en uppdaterad hemsida https://eastpride.se/


När programmet presenterades så var Robert Kunkel och Victor Hedkvist från RFSL på plats liksom Maria Bergqvist och Tobias Holmberg från nätverket East Pride på plats.

Text & foto: Sven Åke Molund

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.