Norrköping: Filmstudio i centrum av Sverige

Inte minst de senaste veckorna har Norrköping placerat sig på kartan över heta filmskapare när Crazy Pictures långfilm ”Den blomstertid nu kommer” haft premiär och placerat både sig själva och Norrköping på biokartan. Filmen ligger redan högt på filmlistan, 50.000 biobesökare i Sverige, och har redan sålts till ett 70-tal länder! Filmen producerad i Norrköping, inspelad i Norrköping och med norrköpingsbor.

Men utöver Crazy Pictures så är regionen intressant ut filmsynpunkt. Den tyska TV-serien om Inga Lindström har i sommar spelat in flera avsnitt i Norrköping, Söderköping och i Sörmland. Den svenska regissören May Wechelmann har också varit i Norrköping för inspelningar. Det finns också cirka 120 aktörer som på något sätt producerar film. Det är också många utbildningar i regionen med, som exempel, Film i Östs Eastwoodprojekt, mediautbildningar på gymnasiet och filmutbildning på Marieborgs folkhögskola.


De i Norrköping inte helt obekanta kulturpersonligheterna Carina Perenkranz och Måns Ahlin har känt ett behov av en studio för filmproduktion och räknar med att det i regionen finns bortåt 120 både ensamproducenter och större aktörer som producerar olika filmer. Efter ett möte med cirka 40 av dessa som också var intresserade av en studio så är nu ett nytt bolag ”Norrköping Studios AB” under bildande! Utöver Måns och Carina så är det några lokala filmbolag som är delägare.
Med start den 1 oktober öppnas i Norrköping det som kommer att vara Sveriges största filmstudio som är på cirka 1 800 kvm, takhöjd 8 meter, och som har möjlighet att låta lastbilar köra in i lokalen. Med Norrköpings centrala läge med bra kommunikationer så räknar man med stort intresse bland både mindre och större filmproducenter. Norrköping har många företag inom ljud, ljus, catering och teknik att erbjuda. Det finns också bra tillgång till hotell inom gångavstånd.

Det är på gamla Noss-området, tidigare Harvester, som Norrköpings filmstudio blir. Ja området blir ett stort filmcenter då Crazy Pictures redan har sin verksamhet där. Synd bara att kommunen avser att offra dessa byggnader för Ostlänken då de ju liksom Industrilandskapet har ett stort kulturhistoriskt värde!


Både Måns och Carina har sedan tidigare ett omfattande kontaktnät och båda ser en stor möjlighet att genom startandet av Norrköping Studios AB få Norrköping att bli ett starkt och attraktivt filmcentrum.

Text & foto: Sven Åke Molund

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.