Norrköping: Riksvägen avstängd 10 veckor


Den berömda Riksvägen i Norrköping med röda ljus för spårvagnar och lastbilar som fastnar under bron vid Finspångsvägen är i 10 veckor avstängd i båda riktningar mellan Beckerhovsrondellen och Stockholmrondellen. Orsaken till detta är ett omfattande spårbyte för spårvagnarna och samtidigt ett omfattande arbete med byte av vatten och avloppsledningar. Hållbarheten anger man till minst 80 år så man hoppas på att det inte ska behövas flera ingrepp under lång tid. Detta innebär stora förändringar för den trafik som normalt kör denna sträcka och kommunen meddelar att trafiken ” hänvisas till Norra promenaden, sedan till Ståthögaleden eller Stockholmsvägen. Företag ansöker om dispens för att få köra fordon som är längre än 13 meter hos tekniska kontoret. Projektet väntas vara klart i samband med att Riksvägen kan öppnas upp igen vecka 37 om ingenting oförutsett händer”. Undrar hur dispensansökan ska ske för långtradarchaufförer som tillfälligt måste köra på anvisade gator och inte haft en aning om hänvisningarna. Möjligen kan de vända i rondellerna och åka runt via E4:an!


När vi eftermiddagen, den första avstängningsdagen, besökte området så var det inte speciellt stor aktivitet på Riksvägen. Vi såg en grävmaskin arbeta och ett par anläggningsarbetare med sina gula kläder.

Noterade också en något tätare trafik efter Hagagatan och såg bland annat en ganska lång containertransport. Vid Norr Tull verkade det inte vara någon större ökning av trafiken eller stockningar när vi passerade!


Det måste betraktas som en lång tid som avstängningen av Riksvägen görs. Men det är naturligtvis svårt att gräva, lägga vatten-och avloppsledningar och svetsa spårvagnsspår i en naturlig följd även om sträckan som berör trafiken inte är längre än 30 – 40 meter eller rättare 2 körfält i vardera riktningen. Förenklat kan man säga 4 meter i veckan!

Text & Foto: Sven Åke Molund 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress and MasterTemplate