Norrköping: Bäversälen visar arkeologi


Norrköping Stadsmuseum inviger på Arkeologidagen söndagen den 26 augusti en ny utställning om arkeologi.

Det är en familjeutställning där besökande barn vägleds av Stadsmuseets mascot ”Bäversälen”. Bäversälens original är en lerfigur som hittades vid utgrävningarna vid Åbymoskolan för några år sedan. Figuren beräknas till cirka 5000 år!

Stadsmuseet har i flera år visat fynd från utgrävningar i Norrköping men väljer nu att göra en stor utställning där det under året som den visas efterhand kommer att tillföras nya föremål. Men enligt museets antikvarie Theres Furuskog har man valt att också göra den intressant för barn som dels får vägledning av Bäversälens pratbubblor, dels får möjlighet att klä ut sig som arkeologer eller göra egna utgrävningar i en sandlåda.


I montrar visas många föremål som hittats vid utgrävningar runt Norrköping. De flesta från utgrävningarna i Inre hamnen men också en Romersk denar, mynt, vid Fiskeby och ett runföremål från prästgården i Östra Eneby. I grannkvarteret till museet, Mjölnarbacken i Västgötebacken, fanns ett kristet gravfält och ett barnskelett visas i en monter. Släktdrag har man kunnat se och eventuellt kommer man att gå vidare med dna-analyser.


De flesta föremålen kommer från Inre hamnen med bland annat en snusdosa, med snus, sigill från säckar och spillror av tallrikar med intressant historia.


Utställningen har producerats i samverkan med Stiftelsen Kulturmiljövård som vid pressträffen representerades av Magnus Asserstam och Arkeologerna ”Statens historiska museum” som hade Karin Lindeblad och Maria Sjöqvist på plats.

Det sker många utgrävningar runt Norrköping bland annat i Ingelsta där det nya fjärrvärmeverket ska byggas och fiberutbyggnaden på Vikbolandet som arkeologerna också följer.

Det finns också en intressant film, som den kände arkeologen Arthur Nordén gjorde troligen 1923!

Utställningen kommer att visas mellan den 26 augusti 2018 – 25 augusti 2019.

Föremålen från Inre hamnen, eller ”Nya staden” som den kallades när den en gång byggdes upp, visas under hela året medan övriga delar kommer att bytas.

När man besöker utställningen så slås man av att arkeologerna har en viktig uppgift för att säkra vår historia och hur våra förfäder har levt och arbetat.

Vid invigningen på söndag kan man också ta med egna fynd för datering.

Guidade visningar kommer också att ske i Inre hamnen.

Text & foto: Sven Åke Molund

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress and MasterTemplate