Norrköping: 300 år sedan Ryssen kom


Den 30 juli 1719 erövrade våra grannar i öster – Ryssland Norrköping efter att ha härjat ibland annat Södertälje, Trosa och Nyköping! För Norrköpings del blev det en katastrof och enbart några få hus fanns kvar efter ryssarnas bränning av staden.


Passande inför uppmärksammandet av rysshärjningarna så gav tecknaren Lennart Moberg i våras ut en bok med titeln ”Helvetesveckan” på Fredsbaskerförlaget i Norrköping. Lennart, som bland annat tecknat för Fantomen, berättar i boken hur ryssarna kom och hur de begränsade försvarsresurserna som fanns, många soldater hade omgrupperat till Stockholm, försökte hålla ställningarna.


Årsminnet uppmärksammas också på Stadsmuseet med en utställning!


På årsdagen så anordnade Stenbocks karoliner och Norrköpings Stadsmuseum en minnesdag på Tyska torget där karolinerna visade upp bland annat tidsenliga vapen och annan utrustning. I samband med avslutningsceremonin så avfyrade man också salat med kanonsalvor. Tre av stadens kyrkor ringde också i sina klockor för att på tidsenligt sätt varna ”för fara”. En kort betraktelse hölls också av prästen Per Boo. Ganska stora åskådargrupper hade samlats för att uppmärksamma de grymma händelserna. Utställningen på Stadsmuseet pågår till den 1 september.

Text & foto: Sven Åke Molund

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress and MasterTemplate