Norrköping: Seniorgalan – en tradition

Georgis Touma är en fotograf i Norrköping som ursprungligen kommer från Syrien.      Han har bland många blivit känd som fotograf och tidigare ägare till Ateljé Carlsbecker.

Efter olika tragiska händelser med bostaden och med fotoateljén började han fundera över om någon skulle komma att tacka honom för vad han gjort! Svaret han gav sig själv var att ingen skulle göra det! Och Georgis kom också fram till att han inte hade tackat den äldre generationen för vad de givet!

Året 2014 hade han tagit mod till sig och kontaktat Kommunalrådet Lars Stjernkvist och frågat om stöd för att bjuda äldre, 65+, på en fika med underhållning. Lasse S antog utmaningen och räknade med maximalt ett par hundra gäster och lovade ett begränsat stöd. Denna bakgrund berättas när Ragnar Dahlberg samtalar med först Georgis och lite senare med Lasse Stjernqvist när vi besöker årets Seniorgala i Borgen Norrköping. Galan har blivit en kär tradition och har sedan starten 2014 i Georgis regi 83 gånger på olika orter i Mellansverige och Gotland.

I år var premiären den 22 januari med 3 sittningar som alla var fullbokade med 450 gäster varje sittning. Kaffe med tårta eller vetebröd bjöds alla.

Underhållning med Ragnar Dahlberg som sammanhållande och Roland Engdahl som husband. Bakom sångmikrofonerna dansbandsräven Towe Widerberg och sångerskan Åsa Sjöberg. Omväxlande med allsång och solo- och duettsånger med Åsa och Towe. Kanske var det Åsa Sjöbergs ”Ulla Billkvist”-kavalkad som etsade sig mest hos gästerna. Roland Engdahl är ju känd för sitt pianospel och kanske främst sitt trombonespel. Numera växlar han också över till dragspel vilket känns bra ibland annat allsånger.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernqvist höll en betraktelse och anknöt bland annat till morgonens sprängattentat och vikten att med erfarenhet se på det som händer. Han berättade också om en 8-årig släktings reaktion när Lasse hade berättat att det inte funnits mobiltelefoner när han växte upp.

Sponsorer och utställare var många och de fick mellan underhållningen berätta kort som sin roller. Kort pass med gymnastiska vardagsövningar fick gästerna att resa sig från sina stolar.

I skrivande stund är Seniorgalor planerade i Finspång den 28 januari med 2 sittningar med 500 gäster varje gång. Efter det är det Linköping som idag är möjligt att boka in sig på till 3 sittningar den 5 februari men där redan två av dessa är fullbokade! Senare väntar Katrineholm och Västervik!

Sensmoral när man tänker på Georgis och hans initiativ till Seniorgalan är att man måste visa uppskattning till de som skapat det vi har idag och som har erfarenheter som också är viktiga att ta till sig.

Text & foto: Sven-Åke Molund

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress and MasterTemplate