Norrköping: Minnen från förintelsen

Som en programpunkt i de pågående ”Demokrati- och människovärdesdagarna” i Norrköping gästades vi på söndagen av Susanna Christensen som är överlevande från koncentrationslägret Bergen-Belsen.

Susanna är född i Ungern, fyller 87 år nu i veckan, och bosatt i Sverige sedan befrielsen.

Susannas barndom i den ungerska staden Mako beskriver Susanna som lycklig tillsammans med sina föräldrar men den övergick till svårfattade fasor och upplevelser.

Redan i skolan, där hon var enda jude i klassen, inledde lärarinnan dagarna med att ”tyskarna närmar sig och snart är vi av med alla judar”!

Den 16 juni 1944 kom gendarmer och beordrade familjen att packa och hennes mamma kokade ägg och tog med bröd. Sedan beskriver Susanna hur man packades i fullsatta godsvagnar och fick genomlida flera dagars tågtransport i sommarhettan. Familjen hade tur då tåget var på väg till Auschwitz men hindrades då rälsen var sönderbombad och tåget fick återvända. Sannolikt var det detta som gjorde att de överlevde. En tid fick de arbeta som slavar på lantbruk – hårt arbete men ändå mat. Men en dag blev det ny transport och då till det beryktade koncentrationslägret Bergen-Belsen dit de anlände hösten 1944. Susanna berättar att det var svälten som var det värsta och på lägret sa man att de skulle dö som råttor av smuts, svält, hunger och sjukdomar. Varje dag såg man fångar gå förbi och hästvagnar med döda människor där kropparna staplats på hög. Jobbigt och kallt var det också nä de varje morgon måste ställa upp sig utomhus för att räknas.

Den 15 april 1945 befriades lägret och bara ett par dagar senare avled hennes pappa av svält och utmattning. Under madrassen hittade man hans anteckningar som varit ett stöd för minnet av det som hade hänt under kriget.

Under en timme berättade Susanna om sina upplevelser och om hur hon och mamman kommit till Sverige där hon sedan blivit kvar! Gripande berättelse som Susanna levererade!

Anne Olofsson, som är kommunens koordinator för arrangemangen under demokratidagarna berättade att det nu är en aktivitet kvar på programmet och det är ”Byrån mot diskriminering” som harr en föreläsning ”Rasism då och nu” på ABF:s Bergslagsgården torsdagen den 6 februari.

Föreläsningen var i Hedvigs kyrka och det var en mäktig känsla man fick när Rådhuset lystes upp i rött när man kom ut ur kyrkan! Just då fick man känslan av förintelse och bränder! (Färgskiftningarna är en del i Light Festival som avslutades i helgen.)

Enligt källuppgifter i Wikimedia så var det 70.000 människor som dog i lägret Bergen-Belsen, bland annat Anne Frank och hennes syster. När britterna övertog lägret och arresterade lägrets SS-soldater tvingades dessa att gräva massgravar och begrava omkring 20.000 lik som legat öppet i lägret. Under de första två månaderna efter befrielsen så avled 14.000 före detta fångar i sviterna av sjukdom och undernäring.

Text & foto: Sven Åke Molund

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress and MasterTemplate