Norrköping flaggar för Romer

Den internationella Romadagen firas över hela världen den 8 april till minne av den första romska konferensen i London 1971.

I Sverige finns fem nationella minoritetsgrupper varav romer är en och därför beslutade kommunstyrelsen i slutet av 2019, som svar på ett medborgarförslag, att Romadagen skall uppmärksammas med officiell flaggning på Saltängsbron i Norrköping. PÅ vardera sidan av bron så vajade 3 svenska flaggor, 3 romska och en EU-flagga i den för dagen lagom starka vinden.

Vid en enkel ceremoni talade kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernqvist och föreningen Norrköpings romers ordförande Seferim Murina. Lars Stjernkvist berättade att det i Norrköping har funnits romer sedan 1500-talet och att det idag finns cirka 3000 romer i Norrköping. ”Vi förstår dagens betydelse för dessa personer och är angelägna om att stärka arbetet med romsk inkludering i Norrköping” sade Lars Stjernqvist bland annat. Att Norrköping nu har dagen som officiell flaggdag uppskattades av Seferim Murina ” Det visar att Norrköpings kommun står bakom oss, och accepterar oss. Vi är väldigt stolta över att dagen kommer att uppmärksammas med hissning av den romska flaggan” sade han bland annat i sitt tal.

Norrköpings kommun arbetar tillsammans med romer, för att utveckla det samarbete, som grundar sig i den svenska lagstiftningen, till skydd för nationella minoriteters språk och kultur”, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Det var en på grund av coronaläget en ganska liten skara människor på plats och även det lokala firandet i föreningens regi sker i år i en liten krets.

Det kan nämnas att finlandssvenskarna har en dag, den 24 februari, som också uppmärksammas med officiell flaggning.

Text & foto: Sven-Åke Molund

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress and MasterTemplate