Norrköping: Demokratin firar 100 år

De som passerar Tyska torget i Norrköping ser ett antal skärmar uppställda på torget och det är en utställning med benämningen ”Ja må den leva” som Sveriges Riksdag står bakom då det  i år, 2021, bara är 100 år som man kan säga att det varit demokrati i Sverige,

Under året så uppmärksammas milstolpen av demokrati i Sverige under ledning av Sveriges riksdag och det var i början på denna vecka invigning av en utomhusutställning i Norrköping. Utställningen består av ett antal skärmar med historiska data. Man förvånas vid studerandet av skärmarna hur många av de reformer som vi idag betraktar som självklara inte är speciellt gamla. Det kan samtidigt befaras att många också kan vara sköra om landets styrande skulle komma på tanken att riva upp några av reformerna.

Det som utställningen bygger på är det historiska datumet den 12 september 1921 då det första valet med allmän och lika rösträtt för män och kvinnor genomfördes. Det hade varit en lång väg för att få fram detta beslut då Sverige på den tiden hade två kamrar i Riksdagen och dåvarande högern hade blockerat frågan i första kammaren vilket försenade reformen.

Det var Liberala Samlingspartiet och Socialdemokraterna som drev igenom rösträttsreformen i Riksdagen och som medförde att både män och kvinnor fick rösträtt!

Utställningen i Norrköping invigdes under måndagen av talmannen Andreas Norlén och den finns att ta del av fram till den 16 maj.

Alla som känner sig trygga med dagens demokrati och människors lika värde har i utställningen något att fundera på! Det kan finnas krafter som sprider falska uppgifter för att skapa misstro för att underminera det demokratiska systemet som de flesta av oss numera anser som självklart! Med utställningen kan vi finna stöd för att vi måste vara rädda om vår demokrati och stå emot de krafter som kan komma att försöka rasera den.

Text & foto: Sven-Åke Molund. 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.